De asperge is een bijzondere plant, die behoort tot de familie der lelieachtigen. De asperge zoals wij die kennen is eigenlijk de stengel van de plant,
die wit blijft zolang zij niet aan daglicht wordt blootgesteld. Daarom groeien ze ook in 'bedden'.Zodra de kopjes van de asperges even boven het bed uitsteken,
gaan ze violet verkleuren. Dit doet echter totaal geen afbreuk aan de smaak en kwaliteit.
Het is een 8-jarige teelt, waarvan de oogst fasegewijs moet worden opgebouwd.

Pas in het 4e jaar kan er volledig worden geoogst tot 24 juni, anders raakt de plant te snel uitgeput en geeft er dan de brui aan.Het best groeien asperges
op 'maagdelijke' grond, op grond dus waar nog nooit eerder asperges zijn geteeld.

 
   

 

 

 

 

 
   

Een goede voorbereiding van de bedden is van het grootste belang. De fotoshow van Egbert Venema laat zien hoe een en ander in z'n werk gaat....

     
         
    Elke asperge moet met de hand worden geoogst.. 's Morgens bij het krieken van de dag lopen de stekers langs de bedden en aan de stervormige
barstjes in de grond kunnen ze zien dat een asperge 'klaar' is om te worden gestoken. Met twee vingers wordt de asperge gelokaliseerd,
uitgegraven en met een speciaal mes voorzichtig van de moederplant afgesneden.
Tegenwoordig worden de bedden veelal afgedekt met zwart-wit folie om de oogst beter te kunnen spreiden.
 
   
    Na gedane arbeid is het goed toeven in de tuin van de boerderij!
    De asperges worden op het bedrijf gewassen, afgesneden en gesorteerd naar kwaliteit.
   
     
    Ook kunnen ze eventueel geschild en verpakt worden, zodat u er zelf geen omkijken meer naar heeft.
Het aspergeseizoen duurt in principe kort, maar door de "vloerverwarming" wordt deze periode met ongeveer 5 tot 6 weken vervroegd. Eind april gaat de "koude grond" met de productie verder tot en met 24 juni (St. Jan).
Na de 24e juni wordt er niet meer gestoken; de aspergeplanten moeten dan 'doorgroeien' om weer nieuwe krachten te verzamelen voor het volgend jaar.
       
           
   
    Asperges kunt u, gewikkeld in een vochtige doek, goed in de groentela van de koelkast bewaren, nadat u ze eerst een half uurtje in koud water heeft gelegd.
Tevens kunnen geschilde en verpakte asperges prima worden ingevroren, zodat u gedurende het gehele jaar van de "Koningin der groenten" kunt genieten.
Asperges bevatten veel vitamines, zijn goed voor de lijn (slechts 20 Kcal. per 100 gram) en hebben een sterke vochtafdrijvende werking!