In februari 2000 is de familie Doornbosch als enig bedrijf in het noorden begonnen met een computergestuurde teelt van aardbeien op “asperge”bedden. Deze teelt op bedden was een alternatief voor de aardbeienteelt op stellingen, waarvoor naast een gemeentelijke ook een provinciale vergunning benodigd was.
In 2003 heeft de “beddenteelt” plaatsgemaakt voor de teelt op stellingen. In totaal worden er op ruim een halve hectare 30.000 aardbeiplanten uitgezet, die geplant worden in veenbalen. Druppelaars zorgen er voor, dat de aardbeienplanten regelmatig van voeding en water worden voorzien. Via een ingenieus buizenstelsel in de grond zorgt de computer er voor, dat dit alles tijdig gebeurt.
     
    Over de planten wordt tunnelfolie op boogjes gespannen. Dit folie beschermt de aardbeiplanten tegen allerlei weersinvloeden tijdens de groei en de pluk.
De aardbeienoogst vindt plaats in de periode van juni t/m ongeveer half augustus. De planten zijn op verschillende tijdstippen na elkaar uitgeplant, zodat de aardbeien niet allemaal tegelijk rijp zijn en er dus gedurende een lange periode aardbeien geplukt kunnen worden. Voor het plukken worden scholieren aangetrokken, die nu dus lopend langs de stellingen de rode vruchten er af halen en ze direct sorteren op maat en uiterlijk.
     
               
         
    De aardbeien zijn van het ras Elsanta. Ze zijn lekker, stevig en goed houdbaar.
De aardbeien in Borgercompagnie staan nu al bekend om hun bijzonder zoete smaak.
       
   

 

In de brochure van LTO is o.a. te lezen:

'Met de geïntegreerde teelt van asperges en aardbeien zorgt de familie Doornbosch in Borger- compagnie al jaren voor seizoenswerkgelegenheid. Twee jaar geleden besloten zij om een toename van de productie te koppelen aan een aanzienlijke verbetering van de arbeidsomstan-digheden. Dankzij de ’stellingenteelt’ hoeven de tientallen scholieren die de aardbeien plukken niet meer te bukken.'

HENK EN FRANK DOORNBOSCH